Reklama

Zakwas na żurek

Składniki

  • 5 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

Do dużego słoika wsyp mąkę. Wlej 600 ml letniej wody. Dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj, a następnie wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Słoik przykryj gazą i odstaw np. na kuchenny blat na 5 dni. Zakwas należy codziennie przynajmniej raz wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Pilnuj, aby była czysta, bo inaczej zakwas może spleśnieć. Na powierzchni zakwasu zwykle pojawia się jasna piana. To naturalny proces fermentacji. Można ją usuwać co drugi dzień.

>>>Kiedy zakwas jest gotowy do użycia? Znajdziesz na kolejnej stronie<<<

Reklama

Zakwas jest gotowy do użycia, gdy zaczyna intensywnie pachnieć i zyskuje kwaskowaty smak. Wówczas usuń czosnek i przyprawy. Przelej zakwas do butelek i wstaw do lodówki. Może w niej stać kilka tygodni. Świetnie nadaje się jako baza do żurku i białego barszczu.

Zakwas warto przygotować z różnej mąki, co wpłynie na jego smak. Średniokwaśny uzyskasz z mąki owsianej, a ostrzejszy - z gryczanej. Do przygotowania zakwasu można używać mąk bezglutenowych, np. kukurydzianych, ryżowych i gryczanych.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy