Zakwas na żurek
Przygotowanie:
Do dużego słoika wsyp mąkę. Wlej 600 ml letniej wody. Dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj, a następnie wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Słoik przykryj gazą i odstaw np. na kuchenny blat na 5 dni. Zakwas należy codziennie przynajmniej raz wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Pilnuj, aby była czysta, bo inaczej zakwas może spleśnieć. Na powierzchni zakwasu zwykle pojawia się jasna piana. To naturalny proces fermentacji. Można ją usuwać co drugi dzień.
>>>Kiedy zakwas jest gotowy do użycia? Znajdziesz na kolejnej stronie<<<
Zakwas jest gotowy do użycia, gdy zaczyna intensywnie pachnieć i zyskuje kwaskowaty smak. Wówczas usuń czosnek i przyprawy. Przelej zakwas do butelek i wstaw do lodówki. Może w niej stać kilka tygodni. Świetnie nadaje się jako baza do żurku i białego barszczu.
Zakwas warto przygotować z różnej mąki, co wpłynie na jego smak. Średniokwaśny uzyskasz z mąki owsianej, a ostrzejszy - z gryczanej. Do przygotowania zakwasu można używać mąk bezglutenowych, np. kukurydzianych, ryżowych i gryczanych.
Zobacz także: