Zapiekana ryba z brokułami
Składniki
Składniki dla 4 osób:
- tłuszcz do formy
- sól
- brokuł
- 500 ml mleko
- biały pieprz
- 100 gram masło
- 50 gram mąka
- 100 gram starty żółty ser
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki posiekana natka
- 500 gram ryba
- 500 gram ziemniaki
3-4 osób
Ziemniaki obrać, pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Gotować 5 minut w posolonej wodzie. Filety rybne pokropić sokiem z cytryny, posolić. Brokuł podzielić na różyczki, ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie przepłukać zimną wodą.
W rondelku rozgrzać masło, podsypać mąką, zasmażyć, zalać zimnym mlekiem. Mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos beszamelowy. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę, starty ser i skórkę otartą z cytryny. Dołożyć brokuły, delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Na dnie naczynia ułożyć plastry ziemniaków, a na nich filety rybne. Całość zalać beszamelem z brokułami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekać około 30 minut.