Zapiekana ryba z brokułami
Ziemniaki obrać, pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Gotować 5 minut w posolonej wodzie. Filety rybne pokropić sokiem z cytryny, posolić. Brokuł podzielić na różyczki, ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie przepłukać zimną wodą.
W rondelku rozgrzać masło, podsypać mąką, zasmażyć, zalać zimnym mlekiem. Mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos beszamelowy. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę, starty ser i skórkę otartą z cytryny. Dołożyć brokuły, delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Na dnie naczynia ułożyć plastry ziemniaków, a na nich filety rybne. Całość zalać beszamelem z brokułami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekać około 30 minut.