Zapiekane łódeczki z cukinii
Do farszu możesz dodać czosnek (to zaostrzy smak), pomidory albo mieloną wieprzowinę. Pamiętaj tylko, aby ją dobrze doprawić.
Składniki
na 8 porcji
- 4 cukinie
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki oliwek faszerowanych papryką
- 20 dag ryżu
- 1 łyżka masła
- 650 ml bulionu
- 15 dag utartego parmezanu
- 100 ml wytrawnego białego wina
- gałązki natki pietruszki
- sól,
- pieprz,
- mix włoskich ziół
Przygotowanie:
Warzywa umyć. Cebulę obrać z łupin, posiekać, podsmażyć na maśle. Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć środek, miąższ posiekać. Z papryk usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
Warzywa dodać do bulionu, poddusić, dodać przyprawy i zioła oraz ryż, dusić pod przykryciem ok. 20 minut, podlać winem, dusić kolejne 10 minut, odstawić do wystygnięcia. Oliwki przekroić wzdłuż.
Łódeczki cukinii wypełnić farszem, obsypać połówkami oliwek i parmezanem. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Zobacz także: