Zapiekane tortille z kurczakiem
Potrawa w stylu meksykańskim.
Składniki
- 50 dag filetów z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 pęczek dymek
- 15 dag pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju D sól D pieprz
- 200 ml mleka
- 20 dag śmietany kremówki
- 15 dag sera gouda
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 8 pszennych tortilli
- 2 gałązki natki do dekoracji
- masło do formy
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Papryki rozciąć, pozbawić nasion, pokroić w paseczki. Dymki pociąć w plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki. Na dużej patelni rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć paprykę z czosnkiem, pieczarkami i dymkami. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kurczakiem.
Ser grubo zetrzeć, wymieszać z mlekiem i śmietaną. Sos doprawić solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Połowę sosu wymieszać z podsmażonymi warzywami i mięsem. Tortille podgrzać na suchej patelni. Rozłożyć na nich nadzienie z kurczakiem. Placki zwinąć w rulony, ułożyć w żaroodpornej formie posmarowanej tłuszczem. Polać pozostałym sosem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut.
Natkę pietruszki opłukać, oderwać listki, posiekać je. Gotową zapiekankę udekorować posiekaną natką.