Reklama

Zapiekane tortille z kurczakiem

Potrawa w stylu meksykańskim.

Czas przyrządzenia: 60
Składniki dla: 4

Składniki

  • 50 dag filetów z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 pęczek dymek
  • 15 dag pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju D sól D pieprz
  • 200 ml mleka
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 15 dag sera gouda
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 8 pszennych tortilli
  • 2 gałązki natki do dekoracji
  • masło do formy

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Papryki rozciąć, pozbawić nasion, pokroić w paseczki. Dymki pociąć w plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki. Na dużej patelni rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć paprykę z czosnkiem, pieczarkami i dymkami. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kurczakiem.

Ser grubo zetrzeć, wymieszać z mlekiem i śmietaną. Sos doprawić solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Połowę sosu wymieszać z podsmażonymi warzywami i mięsem. Tortille podgrzać na suchej patelni. Rozłożyć na nich nadzienie z kurczakiem. Placki zwinąć w rulony, ułożyć w żaroodpornej formie posmarowanej tłuszczem. Polać pozostałym sosem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut.

Reklama

Natkę pietruszki opłukać, oderwać listki, posiekać je. Gotową zapiekankę udekorować posiekaną natką.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy