Zapiekane ziemniaki

Składniki
:
- 50 g startego żółtego sera
- sól, biały pieprz
- 20 g masła
- 150 g szynki gotowanej
- 1-2 łyżki musztardy
- olej
- szczypiorek
- 20 g mąki
- 0,25 mleka
- 3 szt. ogórka konserwowego
- cebula
- 200 g pora
- 750 g ziemniaków
3-4 osób
Ziemniaki obrać, pokroić w krążki i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. 5 minut przed końcem smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę oraz pokrojone w plasterki pory i ogórki. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać mleko, doprawić solą, pieprzem i musztardą. Ziemniaki zalać sosem, posypać serem i zapiekać w 200 st. C, aż ser się rozpuści. Podawać posypane szczypiorkiem.Zobacz także: