Reklama

Zapiekaneczki

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 2 łyżki masło
  • 1/2 szklanki mleko
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 pęczek natka
  • olej
  • 40 dag mięso mielone (wieprzowo-wołowe)
  • 1/2 szklanki śmietana
  • 2 sztuki papryka
  • 2 szklanki bulion
  • 1/2 opakowania makaron świderki
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 20 dag żółty ser
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki mąka

Makaron ugotuj, odcedź. Mięso przysmaż na oleju razem posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj paseczki papryki i koncentrat pomidorowy. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Smaż jeszcze 5 min. przestudź. Wymieszaj z makaronem i posiekaną natką.

Masę rozłóż do 4 małych foremek do zapiekanek. Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę Rozprowadź bulionem, mlekiem i śmietaną, mieszając zagotuj, dodaj połowę startego sera, mieszaj aż sią stopi. Sosem zalej zapiekanki, posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika 200°C na 20 min. Posyp natką.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy