Zapiekaneczki

Składniki
- 2 łyżki masło
- 1/2 szklanki mleko
- 1 ząbek czosnek
- 1 pęczek natka
- olej
- 40 dag mięso mielone (wieprzowo-wołowe)
- 1/2 szklanki śmietana
- 2 sztuki papryka
- 2 szklanki bulion
- 1/2 opakowania makaron świderki
- cebula
- sól, pieprz
- 20 dag żółty ser
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki mąka
3-4 osób
Makaron ugotuj, odcedź. Mięso przysmaż na oleju razem posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj paseczki papryki i koncentrat pomidorowy. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Smaż jeszcze 5 min. przestudź. Wymieszaj z makaronem i posiekaną natką.
Masę rozłóż do 4 małych foremek do zapiekanek. Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę Rozprowadź bulionem, mlekiem i śmietaną, mieszając zagotuj, dodaj połowę startego sera, mieszaj aż sią stopi. Sosem zalej zapiekanki, posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika 200°C na 20 min. Posyp natką.