Reklama

Zapiekanka

Pełna zdrowych składników.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg brukselki
  • filet z kurczaka
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki curry
  • olej
  • serek topiony
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • łyżka mąki


Ugotowane ziemniaki pokrój w grubsze plastry, podsmaż na patelni i włóż do naczynia żaroodpornego.

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z obu stron na złoty kolor.

Brukselkę umyj i ugotuj al dente. Gdy wystygnie, wyłóż ją na ziemniaki. Na wierzchu ułóż mięso.

Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i zrumień. Powoli wlej bulion, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Wrzuć serek topiony pokrojony w kostkę, mieszaj, żeby się rozpuścił. Wlej śmietanę, a na koniec wsyp curry. Całość zagotuj.

Reklama

Gorący sos wylej na zapiekankę.  Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temp. 180°C.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy