Reklama

Zapiekanka brokułowa

Gdy jest gorąco, nikt nie myśli o długim staniu przy kuchni. Wypróbuj potrawy, które przygotujesz szybko i możesz je jeść także na zimno.

Składniki

  • średni brokuł
  • biała cebula
  • 3 pomidory
  • czerwona papryka
  • strąk ostrej papryczki
  • 2 szklanki kremówki lub gęstego jogurtu
  • 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag twardego startego sera
  • sól i pieprz
  • oregano
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Brokuł podziel na różyczki i sparz na sicie wrzątkiem. 

2. Cebulę, ostrą papryczkę oraz pomidory pokrój w plasterki. Czerwoną paprykę - w kostkę. 

3. Śmietanę lub jogurt wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

4. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż w nim warzywa i zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch startym żółtym serem.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy