Zapiekanka brokułowa
Gdy jest gorąco, nikt nie myśli o długim staniu przy kuchni. Wypróbuj potrawy, które przygotujesz szybko i możesz je jeść także na zimno.

Składniki
- średni brokuł
- biała cebula
- 3 pomidory
- czerwona papryka
- strąk ostrej papryczki
- 2 szklanki kremówki lub gęstego jogurtu
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag twardego startego sera
- sól i pieprz
- oregano
- olej
Sposób przygotowania:
1. Brokuł podziel na różyczki i sparz na sicie wrzątkiem.
2. Cebulę, ostrą papryczkę oraz pomidory pokrój w plasterki. Czerwoną paprykę - w kostkę.
3. Śmietanę lub jogurt wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż w nim warzywa i zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch startym żółtym serem.
Zobacz także: