Reklama

Zapiekanka góralska

Poznaj góralską wersję zapiekanki.

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 6 dużych pieczarek
  • po 1 strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 20 dag żółtego sera
  • 15 dag kiełbasy
  • 15 dag boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • papryka w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce oleju. Cebulę pokroić w krążki. Papryki pozbawić nasion, pokroić w słupki. Ser żółty grubo zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. 

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, pieczarki, kiełbasę z boczkiem i cebulę. Przykryć warstwą sera wymieszanego z natką i papryką. Zapiekać 20 minut w 180°C.

Reklama

Zobacz także:



Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy