Zapiekanka idealna

Zapach unosi się w kuchni. Rodzina będzie zachwycona tym daniem.

Zioła stworzą idealną kompozycję z tym daniem. Nie bój się ich używać
Zioła stworzą idealną kompozycję z tym daniem. Nie bój się ich używać123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g filetów, np. z dorsza
  • sok z ½ cytryny
  • 600 g ziemniaków
  • 400 g dyni np. Hokkaido
  • 200 ml mleka
  • 200 g serka śmietankowego
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 30 proc.
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 60 g startego sera typu parmezan
  • ½ łyżeczki curry
  • po ½ pęczka koperku i natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz
5

Przygotowanie

Natkę oraz koperek opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Wrzuć do miski, dodaj mleko oraz serek, dokładnie zmiksuj.

Przelej do rondelka, dodaj śmietankę, zagotuj. Wsyp curry, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, umyj. Ugotuj je na półtwardo w osolonej wodzie.

Gdy przestygną, pokrój w plasterki. Z dyni usuń pestki i skórkę, pokrój w plastry. Wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pomidorki umyj, osusz, przekrój na pół. Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Rozłóż ziemniaki z dynią. Zalej masą serowo-śmietanową.

Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Naczynie wyjmij z piekarnika. Na ziemniakach ułóż kawałki ryby oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch posyp startym serem.

Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Przygotowanie: 70 minut Porcja: 460 kilokalorii.

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas