Zapiekanka idealna
Zapach unosi się w kuchni. Rodzina będzie zachwycona tym daniem.

Składniki
- 500 g filetów, np. z dorsza
- sok z ½ cytryny
- 600 g ziemniaków
- 400 g dyni np. Hokkaido
- 200 ml mleka
- 200 g serka śmietankowego
- 200 g śmietanki kremówki
- 30 proc.
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 60 g startego sera typu parmezan
- ½ łyżeczki curry
- po ½ pęczka koperku i natki pietruszki
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Natkę oraz koperek opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Wrzuć do miski, dodaj mleko oraz serek, dokładnie zmiksuj.
Przelej do rondelka, dodaj śmietankę, zagotuj. Wsyp curry, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, umyj. Ugotuj je na półtwardo w osolonej wodzie.
Gdy przestygną, pokrój w plasterki. Z dyni usuń pestki i skórkę, pokrój w plastry. Wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pomidorki umyj, osusz, przekrój na pół. Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Rozłóż ziemniaki z dynią. Zalej masą serowo-śmietanową.
Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Naczynie wyjmij z piekarnika. Na ziemniakach ułóż kawałki ryby oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch posyp startym serem.
Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Przygotowanie: 70 minut Porcja: 460 kilokalorii.
Zobacz także: