Zapiekanka makaronowa
Świetna propozycja dla osób zapracowanych, które nie wyobrażają sobie dnia bez pysznego, domowego obiadu!

Składniki
na 6 porcji:
- 50 dag makaronu
- 22 dag twarożku naturalnego
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 25 dag twarogu mielonego typu wiaderkowego
- 10 dag masła
- 22 dag tartego żółtego sera
- bazylia do ozdoby
na sos:
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 45 dag mielonego mięsa
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę. Kiedy zmięknie, wrzuć posiekany czosnek i mielone mięso. Smaż, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj przecier pomidorowy i pomidory marynowane razem z zalewą. Wlej bulion i wino. Włóż liście laurowe i dopraw solą oraz pieprzem. Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem.
Makaron ugotuj al dente we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź i odłóż w ciepłe miejsce.
W tym czasie w głębokiej misie połącz świeży twarożek z kwaśną śmietaną i twarogiem. Do masy serowej dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
Na dnie brytfanny rozłóż plasterki masła i wyłóż makaron.
Z masy mięsnej wyjmij liście laurowe i rozłóż ją na makaronie. Wierzch posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do przyrumienienia.
Makaron podawaj udekorowany listkami bazylii.
Zobacz także: