Zapiekanka makaronowa z mięsem
Do zapiekanki można użyć każdego makaronu, ale ugotuj go tak, żeby „stawiał opór na zębie”. Trochę jeszcze zmięknie w pieczeniu!

Składniki
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- 20 dag makaronu rurki
- 1 mały słoik oliwek
- 2 jajka
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 szklanka śmietany 18 proc.
- po 1/2 pęczka tymianku, majeranku i rozmarynu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1/2 pęczka dymki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, bazylia
- tłuszcz do formy
4-6
Cebulę, oliwki i zioła posiekać. Wymieszać z mięsem, jajkami, połową śmietany, dolać 2 łyżki wody, doprawić. Mieszając, smażyć na 1 łyżce oleju.
Osobno usmażyć posiekany czosnek, udusić z winem, sosem pomidorowym i pozostałą śmietaną. Doprawić, wymieszać z mięsem.
Makaron ugotować al dente, odcedzić. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem układać naprzemiennie makaron i mięso.
Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory i dymkę. Piec ok. 45 min w temp. 200°C