Reklama

Zapiekanka pasterska

Składniki

  • 600 g piersi kurczaka
  • 300 g brokuła
  • 1 por
  • 1 mała cebula
  • 100 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml bulionu
  • ½ szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 ziemniaków
  • 1/3 szklanki mleka
  • l 1 łyżka masła
  • 3 łyżki tartego sera typu
  • parmezan
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Podzielony na różyczki brokuł zblanszuj we wrzącej wodzie (ok. 2 min). Pokrojone w kostkę mięso obsmaż na rumiano na 1 łyżce oleju. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę, pokrojony w talarki por oraz pieczarki pokrojone w kostkę. Smaż ok. 5 min. Dodaj mięso, bulion oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj ok. 5 min. Dodaj śmietankę oraz musztardę, podgrzewaj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku według uznania. Dodaj brokuł, wymieszaj.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy przestygną, przeciśnij przez praskę. Dodaj mleko, masło, wymieszaj. Dopraw solą, gałką muszkatołową. Wsyp ser, wymieszaj. Do żaroodpornych naczyń włóż mięso z warzywami. Na wierzchu rozłóż ziemniaczane purée. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy