Zapiekanka pasterska
Przygotowanie:
Podzielony na różyczki brokuł zblanszuj we wrzącej wodzie (ok. 2 min). Pokrojone w kostkę mięso obsmaż na rumiano na 1 łyżce oleju. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę, pokrojony w talarki por oraz pieczarki pokrojone w kostkę. Smaż ok. 5 min. Dodaj mięso, bulion oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj ok. 5 min. Dodaj śmietankę oraz musztardę, podgrzewaj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku według uznania. Dodaj brokuł, wymieszaj.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy przestygną, przeciśnij przez praskę. Dodaj mleko, masło, wymieszaj. Dopraw solą, gałką muszkatołową. Wsyp ser, wymieszaj. Do żaroodpornych naczyń włóż mięso z warzywami. Na wierzchu rozłóż ziemniaczane purée. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: