Zapiekanka pod serową pierzynką
Sezon na grzyby jest zawsze, a wybór masz wielki: pieczarki, boczniaki, mrożone kurki... Aż żal się nie objadać!

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg grzybów (mrożone podgrzybki lub kurki)
- 2 cebule
- 10 dag startego żółtego sera
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek suszony
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić. Gotować na półmiękko, odcedzić, ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki.
2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i rozmrożone grzyby. Smażyć aż do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski. Gdy przestygną, dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków (połowę), posypać solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Na nich rozsmarować masę grzybową, ułożyć drugą warstwę ziemniaków. Na wierzchu poukładać trochę grzybów.
4. Jajka zmieszać z mlekiem, doprawić, wylać na zapiekankę. Posypać startym serem i zapiekać 40 minut w temp. 190°C. Podawać na gorąco.
Zobacz także: