Reklama

Zapiekanka wegetariańska

Zapiekanka z ziemniaków.

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 2 kalarepy
  • 4 jaja
  • 2 pęczki dymki
  • 1 i 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • masło do wysmarowania formy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Warzywa oczyścić i obrać. Ziemniaki, marchewki i kalarepy pokroić w cienkie plasterki równej grubości (najlepiej na szatkownicy). Jajka umyć, rozkłócić z mlekiem i zimnym bulionem. Doprawić solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać na przemian plasterki warzyw, polać sosem jajecznym.

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 45 minut. Dymkę dokładnie oczyścić, posiekać w ukośne plasterki. Posypać nimi upieczone danie, udekorować natką pietruszki.

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy