Zapiekanka z cukinią
Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, cenionym za łagodny smak. Wysoka zawartość błonnika i niska wartość energetyczna sprawiają, że jest jednym z ulubionych warzyw dietetyków. Różnorodność przepisów sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów. Oto jeden z nich.
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Obrane cebule siekamy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Oregano płuczemy, osuszamy i odrywamy listki z łodyżek. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju, podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso, oprószamy pieprzem i solą, smażymy. Dodajemy pomidory z puszki, oregano, szczyptę cukru, mieszamy i dusimy, aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy połowę mięsa i na wierzch układamy połowę plastrów cukinii. Następnie wykładamy pozostałe mięso, a na nie cukinię. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy około 20 minut w 200º C. Przed końcem pieczenia naczynie przykrywamy folią aluminiową, by całość za bardzo się nie spiekła.
Zobacz także: