Zapiekanka z dorsza
Sycący, konkretny pomysł na obiad dla całej rodziny? Zapiekanka to świetny pomysł!

Składniki
- 400 gramów filetów z dorsza (świeżego lub mrożonego)
- 2 cebule
- 6 średnich ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 1,5 szklanki mleka
- pół szklanki słodkiej śmietanki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- odrobina oleju do smażenia
- tarty parmezan do posypania zapiekanki
- pęczek świeżego szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Rybę opłucz, a następnie gotuj przez 15 minut w szklance mleka. Jeśli ma jeszcze ości, wybierz je po ugotowaniu.
2. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój na cienkie półplasterki. Lekko podgotuj w osolonej wodzie. Cebule obierz i drobno pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulkę i czosnek. Dodaj pokrojone - go w kostkę dorsza. Po kilku minutach smażenia wrzuć na patelnię ziemniaki i pokrojoną w cienkie słupki marchew. Wymieszaj całość, następnie zalej pozostałym mlekiem i śmietanką. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
4. Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp cienką warstwą parmezanu. Piecz bez przykrycia w temperaturze 200°C.
Sposób przygotowania: