Reklama

Zapiekanka z dorsza

Sycący, konkretny pomysł na obiad dla całej rodziny? Zapiekanka to świetny pomysł!

Składniki

  • 400 gramów filetów z dorsza (świeżego lub mrożonego)
  • 2 cebule
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 1,5 szklanki mleka
  • pół szklanki słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • odrobina oleju do smażenia
  • tarty parmezan do posypania zapiekanki
  • pęczek świeżego szczypiorku

Sposób przygotowania:

1. Rybę opłucz, a następnie gotuj przez 15 minut w szklance mleka. Jeśli ma jeszcze ości, wybierz je po ugotowaniu. 

2. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój na cienkie półplasterki. Lekko podgotuj w osolonej wodzie. Cebule obierz i drobno pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulkę i czosnek. Dodaj pokrojone - go w kostkę dorsza. Po kilku minutach smażenia wrzuć na patelnię ziemniaki i pokrojoną w cienkie słupki marchew. Wymieszaj całość, następnie zalej pozostałym mlekiem i śmietanką. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. 

Reklama

4. Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp cienką warstwą parmezanu. Piecz bez przykrycia w temperaturze 200°C.

Sposób przygotowania:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama