Zapiekanka z fasolką i kurczakiem
Tę zapiekankę można śmiało podać na przyjęcie - wystarczy przygotować bardziej wykwintną wersję. Zamiast fasolki użyj szparagów, a zamiast kurczaka polędwicy wołowej.

Składniki
- 40 dag makaronu rurki
- 30 dag piersi kurczaka
- 50 dag zielonej fasolki
- 10 dag pomidorków cherry
- 10 dag pieczarek
- 5 dag tartego sera gouda
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 5 łyżek oliwy
- po 5 dag masła i mąki
- po 1 szklance mleka i bulionu warzywnego
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
Mięso umyć, posolić, smażyć na 1 łyżce oliwy po 5 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni, przestudzić, pokroić na kawałki.
Fasolkę szparagową oczyścić, przekroić na połówki, przesmażyć na 1 łyżce oliwy, zdjąć z patelni. Osobno na 1 łyżce oliwy usmażyć pokrojone pieczarki. Doprawić.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Mąkę zasmażyć z masłem, wlać mleko i bulion, mieszając, gotować 5 min na małym ogniu. Dodać startą goudę i posiekaną natkę pietruszki, doprawić, wymieszać z makaronem.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron wymieszany z mięsem, fasolką, pomidorkami i pieczarkami. Posypać bułką tartą zmieszaną z parmezanem i resztą oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać około 15 min. Udekorować natką pietruszki.
Zobacz także: