Reklama

Zapiekanka z fasolką i kurczakiem

​Tę zapiekankę można śmiało podać na przyjęcie - wystarczy przygotować bardziej wykwintną wersję. Zamiast fasolki użyj szparagów, a zamiast kurczaka polędwicy wołowej.

Składniki

  • 40 dag makaronu rurki
  • 30 dag piersi kurczaka
  • 50 dag zielonej fasolki
  • 10 dag pomidorków cherry
  • 10 dag pieczarek
  • 5 dag tartego sera gouda
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy
  • po 5 dag masła i mąki
  • po 1 szklance mleka i bulionu warzywnego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy

Mięso umyć, posolić, smażyć na 1 łyżce oliwy po 5 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni, przestudzić, pokroić na kawałki. 

Fasolkę szparagową oczyścić, przekroić na połówki, przesmażyć na 1 łyżce oliwy, zdjąć z patelni. Osobno na 1 łyżce oliwy usmażyć pokrojone pieczarki. Doprawić. 

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Mąkę zasmażyć z masłem, wlać mleko i bulion, mieszając, gotować 5 min na małym ogniu. Dodać startą goudę i posiekaną natkę pietruszki, doprawić, wymieszać z makaronem. 

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron wymieszany z mięsem, fasolką, pomidorkami i pieczarkami. Posypać bułką tartą zmieszaną z parmezanem i resztą oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać około 15 min. Udekorować natką pietruszki. 

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy