Zapiekanka z fasolki szparagowej
Szukasz pomysłu na szybki, sycący obiad? Polecamy prosty przepis na smaczną zapiekankę z fasolką szparagową.
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę obieramy, myjemy i blanszujemy ok. 5 minut w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, po czym zanurzamy ją w zimnej wodzie, by zachowała jędrność i żywy kolor.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i szklimy na niej cebulę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy ok. 5 minut, aż odparuje woda. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy jeszcze minutę i zdejmujemy z patelni.
3. Na tej samej patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, dodajemy mąkę i podsmażamy ok. 2 minuty. Stopniowo dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy fasolkę oraz pieczarki. Mieszamy.
4. Fasolkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 20 minut. Posypujemy prażoną cebulką i pieczemy jeszcze 5 minut.
Zobacz także: