Zapiekanka z indykiem
Sycąca, łatwa w przygotowaniu zapiekanka z indykiem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!
Składniki
- 4–5 średniej wielkości cebul
- 600 g piersi z indyka
- 4 plastry boczku
- łyżka mąki
- półtorej szklanki bulionu warzywnego
- szklanka śmietany
- 80 g startego sera Gouda
- sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich
- olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na 5 steków. Obrane cebule kroimy w niezbyt grube plastry.
2. Plastry boczku przekrawamy na pół. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, by stał się chrupiący, przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy steki z indyka z obu stron na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz, doprawiamy pieprzem i solą. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim indyka, a na nim kładziemy plasterki chrupiącego boczku.
3. Na tłuszczu po mięsie smażymy krążki cebuli na złoty kolor, doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą, oprószamy mąką i mieszamy. Całość zalewamy bulionem i śmietaną, dusimy około 5 minut na wolnym ogniu. Sosem cebulowym zalewamy mięso z boczkiem, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy około 30 minut w 200ºC. Danie podajemy z kaszą lub ryżem jaśminowym.
Zobacz także: