Zapiekanka z marchwią i pieczarkami

Składniki
- 4 kotlety schabowe każdy po około 180 g
- 300 g pieczarek
- 2–3 średniej wielkości marchewki
- 2 cebule
- półtorej szklanki bulionu warzywnego
- szklanka śmietany
- 50 g startego sera Gouda
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
1. Mięso krótko płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oczyszczone pieczarki kroimy na połówki, a obrane i umyte marchewki w plasterki. Obrane cebule siekamy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy kotlety schabowe z obu stron na jasnozłoty kolor. Następnie przekładamy na talerz, oprószamy pieprzem i solą. Na patelnię z olejem po mięsie przekładamy cebulę, pieczarki i marchewkę, podsmażamy 2-3 minuty, mieszając.
3. Warzywa zalewamy bulionem i śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut. Na koniec zagęszczamy łyżką mąki, zagotowujemy. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem warzywno-śmietanowym, posypujemy startym serem i pieczemy około 20 minut w 200ºC. Zapiekankę z kotletami schabowymi podajemy z czosnkową bagietką lub ciemnym pieczywem.
Jak elegancko zaprezentować danie na talerzu?
Smak ma ogromne znaczenie, ale od dawna wiadomo, że jemy również oczyma. Właśnie dlatego szefowie kuchni w najlepszych restauracjach dbają nie tylko o to, by potrawy były pyszne, ale układają je na talerzach z artystyczną kreatywnością i zegarmistrzowską precyzją. Warto zainspirować się ich pracami i wypracować własny styl.














