Zapiekanka z mięsem mielonym i dynią
Dynia to warzywo bardzo cenione przez lekarzy. Badania wykazały, że jej częste spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu nowotworów.
Składniki
- 800 g oczyszczonej dyni
- 600 g mięsa mielonego z udźca indyka
- 2 kule sera mozzarella
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżka listków tymianków
- szczypta oregano
- 2 łyżki syropu klonowego
- sól
- pieprz
- mielona kolendra
- olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na oleju razem z posiekanym czosnkiem i cebulą. Wsyp tymianek i oregano. Dodaj passatę pomidorową i smaż jeszcze 5 min.
2. Wyłóż mięso na dno naczynia żaroodpornego posmarowanego odrobiną oleju.
3. Mozzarelle osącz z zalewy i pokrój na małe kawałki. Wyłóż na mięso. Na serze ułóż pokrojoną w paski dynię. Oprósz ją solą i mieloną kolendrą oraz posmaruj syropem klonowym. Na wierzchu ułóż pomidorki.
4. Piecz potrawę w 180 st. C przez około 30 min.
Zobacz także: