Reklama

Zapiekanka z mięsem mielonym i dynią

Dynia to warzywo bardzo cenione przez lekarzy. Badania wykazały, że jej częste spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu nowotworów.

Składniki

  • 800 g oczyszczonej dyni
  • 600 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 2 kule sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka listków tymianków
  • szczypta oregano
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól
  • pieprz
  • mielona kolendra
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Mięso oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na oleju razem z posiekanym czosnkiem i cebulą. Wsyp tymianek i oregano. Dodaj passatę pomidorową i smaż jeszcze 5 min. 

2. Wyłóż mięso na dno naczynia żaroodpornego posmarowanego odrobiną oleju. 

3. Mozzarelle osącz z zalewy i pokrój na małe kawałki. Wyłóż na mięso. Na serze ułóż pokrojoną w paski dynię. Oprósz ją solą i mieloną kolendrą oraz posmaruj syropem klonowym. Na wierzchu ułóż pomidorki. 

4. Piecz potrawę w 180 st. C przez około 30 min.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy