Zapiekanka z mięsem mielonym i dynią
Dynia to warzywo bardzo cenione przez lekarzy. Badania wykazały, że jej częste spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu nowotworów.
Sposób przygotowania:
1. Mięso oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na oleju razem z posiekanym czosnkiem i cebulą. Wsyp tymianek i oregano. Dodaj passatę pomidorową i smaż jeszcze 5 min.
2. Wyłóż mięso na dno naczynia żaroodpornego posmarowanego odrobiną oleju.
3. Mozzarelle osącz z zalewy i pokrój na małe kawałki. Wyłóż na mięso. Na serze ułóż pokrojoną w paski dynię. Oprósz ją solą i mieloną kolendrą oraz posmaruj syropem klonowym. Na wierzchu ułóż pomidorki.
4. Piecz potrawę w 180 st. C przez około 30 min.
Zobacz także: