Zapiekanka z mintaja i pomidorów
Składniki
- 3 filety z mintaja (ok. 400 g)
- 500 g ziemniaków
- 200 g żółtego sera
- sok z połówki cytryny
- 250 g śmietany 18 procent
- 2 pomidory
- 2 jajka
- szczypta suszonego oregano, bazylii i tymianku
- olej
- sól i pieprz ziołowy
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostudzenia.
2. Mintaja umyj i osusz. Pokrój w nieduże kawałki. Przełóż do rondla. Wlej pół szklanki wody oraz sok z połowy cytryny i gotuj rybę około 2 minut. Obróć na drugą stronę i gotuj jeszcze 2 minuty. Osącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na dnie ułóż połowę ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki. Posyp ziołami. Na ziemniaki wyłóż rybę, a następnie znów warstwę ziemniaków i rybę.
4. Posyp wszystko startym żółtym serem. Wymieszaj śmietanę z jajkami oraz przyprawami i wylej na ser. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów. Zapiekaj w 180 st. C przez ok. 30 minut.
Zobacz także: