Reklama

Zapiekanka z pulpecikami

Składniki na 6 porcji

  • ok. 1 kg dyni hokkaido
  • 2 pory
  • 750 g średnich ziemniaków
  • cebula
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • kajzerka
  • olej
  • 200 ml śmietany
  • jajo
  • 4–5 łodyg świeżego tymianku
  • 1–2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz, słodka papryka

1. Dynię kroimy w słupki, pory w krążki, obrane ziemniaki na pół i przekładamy do miski. Zioła siekamy, dodajemy do warzyw z 3-4 łyżkami oleju, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

2. Kajzerkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Cebulę drobno siekamy. Łączymy z mielonym mięsem, dodajemy jajko, bułkę, sól, pieprz i słodką paprykę, wyrabiamy. Z powstałej masy formujemy 20-22 małe pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 

Reklama

3. Pulpeciki przekładamy do posmarowanego olejem żaroodpornego naczynia razem z warzywami. Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem, polewamy nią zapiekankę. Pieczemy ok. 45 minut w 200ºC. Jeśli warzywa będą za bardzo się przypiekać, przykrywamy naczynie folią aluminiową. Zapiekankę podajemy z ulubionymi surówkami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy