Reklama

Zapiekanka z szynką

Wędliny, mięsa i jajka, które zostały z wielkanocnego stołu, możesz wykorzystać do przygotowania pysznych potraw na obiad lub kolację. Polecamy przepis na pożywną i sycącą zapiekankę z szynką i ziemniakami.

Składniki

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag szynki pieczonej lub gotowanej
  • cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 1/4 szklanki tłustego mleka
  • jajko
  • łyżka masła
  • 15 dag żółtego sera
  • sól i pieprz
  • łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki pokrój w plasterki. 

2. Wędlinę potnij na kawałki i podsmaż na oleju z posiekaną w drobną kostkę cebulą. 

3. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Ułóż warstwę ziemniaków, podsmażonej szynki z cebulą i posyp serem. Na nim ułóż kolejną warstwę ziemniaków. 

4. Wymieszaj śmietanę z mlekiem i jajkiem, dopraw solą, pieprzem, ziołami. 

5. Zalej zapiekankę. Posyp resztą startego sera i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 30 minut w 180ºC.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy