Zapiekanka z szynką
Wędliny, mięsa i jajka, które zostały z wielkanocnego stołu, możesz wykorzystać do przygotowania pysznych potraw na obiad lub kolację. Polecamy przepis na pożywną i sycącą zapiekankę z szynką i ziemniakami.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki pokrój w plasterki.
2. Wędlinę potnij na kawałki i podsmaż na oleju z posiekaną w drobną kostkę cebulą.
3. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Ułóż warstwę ziemniaków, podsmażonej szynki z cebulą i posyp serem. Na nim ułóż kolejną warstwę ziemniaków.
4. Wymieszaj śmietanę z mlekiem i jajkiem, dopraw solą, pieprzem, ziołami.
5. Zalej zapiekankę. Posyp resztą startego sera i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 30 minut w 180ºC.
Zobacz także: