Zapiekanka z szynką
Wędliny, mięsa i jajka, które zostały z wielkanocnego stołu, możesz wykorzystać do przygotowania pysznych potraw na obiad lub kolację. Polecamy przepis na pożywną i sycącą zapiekankę z szynką i ziemniakami.

Składniki
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 20 dag szynki pieczonej lub gotowanej
- cebula
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
- 1/4 szklanki tłustego mleka
- jajko
- łyżka masła
- 15 dag żółtego sera
- sól i pieprz
- łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki pokrój w plasterki.
2. Wędlinę potnij na kawałki i podsmaż na oleju z posiekaną w drobną kostkę cebulą.
3. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Ułóż warstwę ziemniaków, podsmażonej szynki z cebulą i posyp serem. Na nim ułóż kolejną warstwę ziemniaków.
4. Wymieszaj śmietanę z mlekiem i jajkiem, dopraw solą, pieprzem, ziołami.
5. Zalej zapiekankę. Posyp resztą startego sera i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 30 minut w 180ºC.
Zobacz także: