Zapiekanka z szynką i warzywami
Składniki
- 50 tłustego kremowego twarogu
- 50 dag brokułów
- 15 dag mrożonego groszku
- 50 dag marchwi
- 10 dag szynki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 8 dag sera gouda
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić, brokuły pokroić w różyczki, marchew w plasterki, cebulę w kostkę. Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę, przełożyć do miski. Na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić, dodać marchew, podlać łyżką wody, dusić 10 minut.
Dodać brokuły, gotować jeszcze 3 minuty. Dołożyć groszek i szynkę, doprawić.
Twaróg zmiksować z żółtkami, kaszą i mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką. Białka ubić z solą na pianę, dodać sok, wymieszać z masą serową.
Naczynie do zapiekania wysmarować resztą masła. Na dno wyłożyć warzywa z szynką, na nie masę serową, posypać startą goudą. Zapiekać około 40 minut w temp. 200°C.
Zobacz także: