Zapiekanka z szynką i warzywami
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić, brokuły pokroić w różyczki, marchew w plasterki, cebulę w kostkę. Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę, przełożyć do miski. Na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić, dodać marchew, podlać łyżką wody, dusić 10 minut.
Dodać brokuły, gotować jeszcze 3 minuty. Dołożyć groszek i szynkę, doprawić.
Twaróg zmiksować z żółtkami, kaszą i mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką. Białka ubić z solą na pianę, dodać sok, wymieszać z masą serową.
Naczynie do zapiekania wysmarować resztą masła. Na dno wyłożyć warzywa z szynką, na nie masę serową, posypać startą goudą. Zapiekać około 40 minut w temp. 200°C.
Zobacz także: