Zapiekanka z ziemniaczanym purée
Podaj to danie z mięsem i surówką.
Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie, odcedzamy. Rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy mleko i 20 g masła, dobrze mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy warzywny wywar i starty żółty ser, doprowadzamy do wrzenia. Zaprawiamy mąką, mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wykładamy purée i wciskamy różyczki brokułów. Polewamy serowym sosem i zapiekamy 10 minut w 200ºC.
Na patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi zapiekankę. Dzielimy na porcje i podajemy na ciepło.
Zobacz także: