Zapiekanka ze schabem
Sposób przygotowania:
Schab krótko płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy około 40 minut, studzimy.
Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie 15-20 minut, odcedzamy, studzimy. Kroimy w plastry i posypujemy papryką.
Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. Litr wody zagotowujemy z mlekiem, solimy i gotujemy 8 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Obraną cebulę siekamy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Schab kroimy w plastry.
Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy mąkę, śmietanę, szczyptę gałki, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry ziemniaków.
W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i mięso, zalewamy sosem śmietanowym i pieczemy 20 minut w 200º C. Posypujemy serem lub natką pietruszki i podajemy.
Zobacz także: