Zapiekanka ze schabem

Warto pamiętać, że schab odcina się z odcinka piersiowo – lędźwiowego tzw. tuszy
Warto pamiętać, że schab odcina się z odcinka piersiowo – lędźwiowego tzw. tuszy123RF/PICSEL

Składniki

  • średnia główka kalafiora
  • 500 g schabu bez kości
  • 7 niedużych ziemniaków
  • 5 łyżek mleka skondensowanego
  • cebula
  • po łyżce masła i mąki
  • 6 łyżek śmietany
  • 50 g sera gouda
  • sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa
  • 1–2 łyżki oleju rzepakowego
1 godz. 15 min
4

Sposób przygotowania:

Schab krótko płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy około 40 minut, studzimy.

Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie 15-20 minut, odcedzamy, studzimy. Kroimy w plastry i posypujemy papryką.

Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. Litr wody zagotowujemy z mlekiem, solimy i gotujemy 8 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Obraną cebulę siekamy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Schab kroimy w plastry.

Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy mąkę, śmietanę, szczyptę gałki, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry ziemniaków.

W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i mięso, zalewamy sosem śmietanowym i pieczemy 20 minut w 200º C. Posypujemy serem lub natką pietruszki i podajemy.

Zobacz także: 

Schab ze śliwką – jak zrobić?Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?