Reklama

Zapiekanka ze szpinakiem

Pożywna i smaczna.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 6 łyżek masła
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (liście)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150 g śmietany kremówki 30 proc
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odparuj. Dodaj do nich podgrzane mleko oraz 2 łyżki masła. Ubij tłuczkiem i mieszaj tak długo, aż powstanie masa o gęstej konsystencji. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Jeśli purée będzie za gęste i mało kremowe, dolej odrobinę więcej mleka.

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Gdy będzie już bardzo gorące, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj szpinak, duś tak długo aż odparuje cały płyn. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietankę kremówkę. Mieszając gotuj jeszcze około 5 min. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Reklama

3. Małe żaroodporne naczynia posmaruj pozostałym masłem. Wypełnij je purée a na środku rozłóż szpinak. Zrób w nim wgłębienie i ostrożnie wbij po jednym jajku - uważaj, by żółtko się nie rozlało. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynia, piecz 15-20 min (czas pieczenia zależy od tego czy jajko ma być mniej czy bardziej ścięte).

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy