Zapiekanka ziemniaczana
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g grzybów, np. podgrzybki, kurki
- 2 cebule
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 125 ml mleka
- 4 jajka
- 100 g startego sera żółtego, np. gouda
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w osolonej wodzie (powinny być al dente czyli lekko twardawe). Gdy wystygną, obierz, pokrój w plasterki. Grzyby starannie oczyść z igliwia, opłucz, osusz. Większe pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę; mieszając, smaż aż stanie się szklista. Wrzuć grzyby, smaż od czasu do czasu mieszając aż odparuje powstały w trakcie duszenia płyn. Kilka łyżek grzybów odłóż. Na patelnię wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną natkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jajka wymieszaj z mlekiem. Dopraw do smaku. 3. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Na dnie wyłóż połowę ziemniaków. Na to grzyby z patelni. Przykryj pozostałymi ziemniakami i odłożonymi grzybami. Zalej masą mleczno-jajeczną i posyp startym serem. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C.
Zobacz także: