Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa
Składniki
- 1 kg ziemniaki
- pół szklanki śmietanka 30%
- 1 mała cebula
- 2 sztuki żółtka
- 1/3 szklanki mleko
- 1 ząbek czosnek
- 4 łyżki masło
- sól, pieprz
- 10 dag żółty ser
- gałka muszkatołowa
- 40 dag mrożony szpinak
5-6 osób
Ziemniaki obrać i ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać mleko, żółtka i 2 łyżki miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową ,dokładnie wymieszać.
Szpinak rozmrozić i odsączyć. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak i po chwili smażenia zalać śmietaną, dusić ok. 5 min.
Do natłuszczonej formy przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch, położyć szpinak, na szpinaku położyć paski żółtego sera. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok. 20 min.