Zapiekany camembert z szaszłykami
Sprawdza się nie tylko na kanapce. Przyrządzisz z niego wspaniałe potrawy – i to w zaledwie kilka chwil!
Składniki
- 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu (25 dag)
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 10 dag orzechów nerkowca
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 1/2 bagietki
- 20 dag korniszonów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- po 3 gałązki tymianku i rozmarynu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jajko (powinno być zimne) umyć. Orzechy rozdrobnić. Do miski włożyć schłodzone mielone mięso, dodać roztrzepane jajko, tartą bułkę, posiekaną cebulę, orzechy i musztardę. Składniki zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
2. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, smażyć na rozgrzanym oleju 5 minut, nadziać na patyczki do szaszłyków. Bagietkę pokroić na cienkie kromki. Czosnek obrać, przekroić, natrzeć nim bułkę. Grzanki usmażyć na maśle.
3. Z sera zdjąć papier, ser włożyć z powrotem do pudełka. Podpiec 10 min w temp. 180°C. Wyjąć, naciąć wierzch na krzyż. Wywinąć skórkę sera za zewnątrz, posypać posiekanymi ziołami, piec jeszcze 15 minut. Podawać z korniszonami i szaszłykami do maczania grzanek.
Zobacz także: