Reklama

Reklama

Zapiekany camembert z szaszłykami

Sprawdza się nie tylko na kanapce. Przyrządzisz z niego wspaniałe potrawy – i to w zaledwie kilka chwil!

Składniki

  • 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu (25 dag)
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 10 dag orzechów nerkowca
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 bagietki
  • 20 dag korniszonów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • po 3 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jajko (powinno być zimne) umyć. Orzechy rozdrobnić. Do miski włożyć schłodzone mielone mięso, dodać roztrzepane jajko, tartą bułkę, posiekaną cebulę, orzechy i musztardę. Składniki zmiksować, doprawić solą i pieprzem. 

2. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, smażyć na rozgrzanym oleju 5 minut, nadziać na patyczki do szaszłyków. Bagietkę pokroić na cienkie kromki. Czosnek obrać, przekroić, natrzeć nim bułkę. Grzanki usmażyć na maśle. 

3. Z sera zdjąć papier, ser włożyć z powrotem do pudełka. Podpiec 10 min w temp. 180°C. Wyjąć, naciąć wierzch na krzyż. Wywinąć skórkę sera za zewnątrz, posypać posiekanymi ziołami, piec jeszcze 15 minut. Podawać z korniszonami i szaszłykami do maczania grzanek. 

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy