Zasmażana kapusta z koperkiem
Zasmażana kapusta z koperkiem jak u babci - jest najsmaczniejsza właśnie wiosną. Zasmażaną kapustę można też przygotować z kiszonej kapusty, ale ta z młodej jest najpyszniejsza! Trzeba dodać, że młoda kapusta niesie za sobą wiele właściwości zdrowotnych.

Składniki
- 2 główki młodej kapusty
- 2 duże cebule
- 1 pęczek koperku
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz plus 2 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
Zasmażana kapusta z koperkiem - wykonanie:
Kapustę umyj i poszatkuj. Przełóż do garnka i lekko ugnieć dłonią, by puściła odrobinę soku. Zalej ją wodą, tak, by zakryła kapustę. Do garnka wrzuć ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe.
Obierz i posiekaj drobno cebule. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Podsmaż chwilę cebulę i przełóż ją do kapusty. Gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i podsmaż, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodaj zasmażkę do kapusty.
Umyj, osusz i posiekaj drobno koperek. Dodaj do kapusty i wymieszaj.
Dopraw kapustę do smaku odrobiną soli i mielonym pieprzem. Możesz podawać ją jako dodatek do obiadu, ale wspaniale smakuje też sama lub z kawałkiem świeżego pieczywa.
Zobacz także: