Zawijańce ze śledziem. W święta w mig znikną ze stołu
Śledź, obok karpia, to ryba która najczęściej gości na świątecznym stole. Choć najpopularniejszym sposobem jej przyrządzania jest octowa zalewa lub śmietanowy sos, można pokusić się o trochę fantazji i w tym roku podać gościom nieco inna przekąskę. My polecamy przepis na zawijańce ze śledziem. Gwarantujemy, że w mig znikną ze stołu!

Składniki
- 60 dag solonych filetów śledziowych,
- 3/4 szklanki mleka,
- pomarańcza,
- cebula,
- winne jabłko,
- kiszony ogórek,
- 3-4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- do smaku: cukier, pieprz, sól
Przygotowanie:
Filety mocz w mleku 2-3 godziny. Wyjmij, osusz i pokrój wzdłuż na paski.
Obierz pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulkę. Jabłka po obraniu skrop odrobiną soku z cytryny, by nie pocieniały.
Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulkę pokrój w drobniutką kostkę i wymieszaj je z majonezem z resztą soku z cytryny i przypraw.
Paski śledzi zwiń w rożek, zepnij wykałaczką, aby się nie rozpadły.
Napełniaj przygotowaną sałatką owocowo-warzywną. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki, by smaki się przegryzły.
Przed podaniem przełóż na półmisek i udekoruj półplasterkami pomarańczy oraz zieleniną.
Zobacz także: