Reklama

Zawijańce ze śledziem. W święta w mig znikną ze stołu

Śledź, obok karpia, to ryba która najczęściej gości na świątecznym stole. Choć najpopularniejszym sposobem jej przyrządzania jest octowa zalewa lub śmietanowy sos, można pokusić się o trochę fantazji i w tym roku podać gościom nieco inna przekąskę. My polecamy przepis na zawijańce ze śledziem. Gwarantujemy, że w mig znikną ze stołu!

Składniki

  • 60 dag solonych filetów śledziowych,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • pomarańcza,
  • cebula,
  • winne jabłko,
  • kiszony ogórek,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • do smaku: cukier, pieprz, sól

Przygotowanie:

Filety mocz w mleku 2-3 godziny. Wyjmij, osusz i pokrój wzdłuż na paski.

Obierz pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulkę. Jabłka po obraniu skrop odrobiną soku z cytryny, by nie pocieniały.

Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulkę pokrój w drobniutką kostkę i wymieszaj je z majonezem z resztą soku z cytryny i przypraw.

Paski śledzi zwiń w rożek, zepnij wykałaczką, aby się nie rozpadły.

Napełniaj przygotowaną sałatką owocowo-warzywną. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki, by smaki się przegryzły.

Reklama

Przed podaniem przełóż na półmisek i udekoruj półplasterkami pomarańczy oraz zieleniną.

Zobacz także:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: śledź
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy