Zdrowe i oryginalne dodatki do obiadów
Idealne surówki i sałatki na zimową aurę.
Zimą zamiast zielonych sałat znacznie zdrowiej jest jadać tradycyjne surówki np. tę z białej kapusty. Aby zaskoczyć domowników nowym smakiem, możesz trochę przełamać tradycję: dodaj do kapusty uprzednio namoczone suszone śliwki i gruszkę pociętą w słupki.
Nie wszyscy wiedzą, że dynię można również jeść na surowo. Odkrój skórkę, usuń pestki i zetrzyj miąższ na tarce o grubych oczkach. Zasyp solą na kwadrans. Następnie odlej sok i dodaj niewielką ilość pora. Przypraw do smaku solą, pieprzem cayenne, imbirem i oliwą z oliwek.
Zwykła surówka z marchwi zyska inny smak, jeśli okrasisz ją pomarańczowym dressingiem. Zmieszaj sok wyciśnięty z pomarańczy z 2 łyżkami oliwy i łyżeczką octu balsamicznego.
7/2016 Na Żywo