Reklama

Reklama

Żeberka pierwsza klasa

Grillowane żeberka w miodowej marynacie smakują wyśmienicie.

Przygotowanie

Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze porcje. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj 20 minut. 

W tym czasie przygotuj marynatę. W misce dokładnie wymieszaj miód, sos sojowy, olej, ocet, gin i przyprawy. Na końcu dodaj drobno posiekany czosnek. Wszystkie składniki połącz. 

Żeberka wyjmij z wywaru, wystudź i włóż do marynaty. Odstaw na dwie godziny do lodówki. 

Po tym czasie ułóż mięso na grillu. Piecz z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą marynatą. 

Około 10 minut przed końcem grillowania wyłóż na ruszt pokrojoną w plastry cebulę i kawałki pomarańczy. Udekoruj żeberka gałązkami rozmarynu i podawaj.

Reklama

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 5 ząbków czosnku
  • pół szklanki ginu
  • 3 łyżeczki miodu
  • pół szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • czerwona cebula
  • pomarańcza
  • gałązki rozmarynu
  • po szczypcie: kminku, rozmarynu,
  • majeranku, tymianku, soli cebulowej,
  • ostrej papryki, czosnku granulowanego

Zobacz także: 

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje