Żeberka pierwsza klasa
Grillowane żeberka w miodowej marynacie smakują wyśmienicie.
Przygotowanie
Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze porcje. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj 20 minut.
W tym czasie przygotuj marynatę. W misce dokładnie wymieszaj miód, sos sojowy, olej, ocet, gin i przyprawy. Na końcu dodaj drobno posiekany czosnek. Wszystkie składniki połącz.
Żeberka wyjmij z wywaru, wystudź i włóż do marynaty. Odstaw na dwie godziny do lodówki.
Po tym czasie ułóż mięso na grillu. Piecz z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą marynatą.
Około 10 minut przed końcem grillowania wyłóż na ruszt pokrojoną w plastry cebulę i kawałki pomarańczy. Udekoruj żeberka gałązkami rozmarynu i podawaj.
Składniki
- 1 kg żeberek
- 5 ząbków czosnku
- pół szklanki ginu
- 3 łyżeczki miodu
- pół szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki octu winnego
- czerwona cebula
- pomarańcza
- gałązki rozmarynu
- po szczypcie: kminku, rozmarynu,
- majeranku, tymianku, soli cebulowej,
- ostrej papryki, czosnku granulowanego
Zobacz także: