Żeberka pierwsza klasa
Grillowane żeberka w miodowej marynacie smakują wyśmienicie.
Przygotowanie
Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze porcje. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj 20 minut.
W tym czasie przygotuj marynatę. W misce dokładnie wymieszaj miód, sos sojowy, olej, ocet, gin i przyprawy. Na końcu dodaj drobno posiekany czosnek. Wszystkie składniki połącz.
Żeberka wyjmij z wywaru, wystudź i włóż do marynaty. Odstaw na dwie godziny do lodówki.
Po tym czasie ułóż mięso na grillu. Piecz z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą marynatą.
Około 10 minut przed końcem grillowania wyłóż na ruszt pokrojoną w plastry cebulę i kawałki pomarańczy. Udekoruj żeberka gałązkami rozmarynu i podawaj.
Zobacz także: