Żeberka z rusztu
Godzina wystarczy, aby zachwycić gości. Ten przepis jest idealny na majowe spotkania w ogrodzie.

Przygotowanie
Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj do niego ketchup, miód, sos sojowy, olej, ocet balsamiczny oraz musztardę. Wsyp szczyptę soli, pieprzu i chili, dokładnie wymieszaj.
Żeberka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj połową marynaty z obu stron.
Ułóż mięso na rozgrzanym grillu i silikonowym pędzelkiem posmaruj resztą marynaty. Grilluj po około 10-12 minut z każdej strony.
Upieczone żeberka pokrój wzdłuż kości na mniejsze kawałki. Podawaj gorące, np. z pieczonymi ziemniakami.
Czytaj dalej:
Składniki
- 1 kg chudych żeberek
- 1/2 szklanki ketchupu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Zobacz także: