Ziarna pełne smaku
Sezam znajdziesz na słodyczach i bułkach, ale pasuje też do dań głównych.

Sezam pomaga usunąć z organizmu nadmiar metali, obniża ciśnienie tętnicze krwi i jest lepszym źródłem wapnia niż jaja i mleko. Nadaje się do dań słodkich i słonych.
Orientalny kurczak w sezamie
Sezam najczęściej łączymy z mięsem drobiowym. Na kilka godzin pozostaw filet lub nóżki z kurczaka w marynacie z oliwy wymieszanej z białym winem. Dodaj do nich miód, sok z cytryny, przetarty czosnek i utłuczony w moździerzu prażony sezam. Po wyjęciu z marynaty piecz kurczaka w piekarniku przez 30 minut. Smakuje bosko!
Chrupiący na obiad

W sałatce
Z rybą
W wersji na słodko
Prażony sezam z dodatkiem miodu i cukru to popularne, lubiane przez dzieci i dorosłych sezamki. Z kolei sezam mielony to znana z kuchni wschodniej chałwa.
Słodkawy posmak mają też np. paluszki krabowe. Obtaczamy je w cieście z dodatkiem sezamu i smażymy na rozgrzanym oleju.