Ziarna pełne smaku
Sezam znajdziesz na słodyczach i bułkach, ale pasuje też do dań głównych.
Sezam pomaga usunąć z organizmu nadmiar metali, obniża ciśnienie tętnicze krwi i jest lepszym źródłem wapnia niż jaja i mleko. Nadaje się do dań słodkich i słonych.
Sezam najczęściej łączymy z mięsem drobiowym. Na kilka godzin pozostaw filet lub nóżki z kurczaka w marynacie z oliwy wymieszanej z białym winem. Dodaj do nich miód, sok z cytryny, przetarty czosnek i utłuczony w moździerzu prażony sezam. Po wyjęciu z marynaty piecz kurczaka w piekarniku przez 30 minut. Smakuje bosko!
Sezam, podobnie jak ziarna słonecznika, bywa też dodatkiem do makaronu. Oba te składniki można dodać do ciasta z gotowanych ziemniaków, jaj i mąki. Potem formuj ciasto jak kopytka i gotuj je w wodzie z dodatkiem masła i soli.Ziarna sezamu pasują też do sałatek z ryżem lub makaronem, zwłaszcza tych orientalnych. Podduś pierś kurczaka na maśle z łyżką białego wina. Gdy ostygnie, pokrój w paski, dodaj pokrojony seler naciowy, rzodkiewkę i szczypior. Sezam możesz podsmażyć z mięsem lub posypać nim sałatkę.
Świetnie smakują też roladki z filetów rybnych w cieście francuskim z sezamem. Filety skrop oliwą, wyciśnij cytrynę i posyp przyprawą do ryb. Ciasto pokrój, maczaj w roztrzepanym jajku oraz w prażonym sezamie. Filety rybne kładź na kawałkach ciasta i zwijaj w roladki. Piecz 20 minut.
Prażony sezam z dodatkiem miodu i cukru to popularne, lubiane przez dzieci i dorosłych sezamki. Z kolei sezam mielony to znana z kuchni wschodniej chałwa.
Słodkawy posmak mają też np. paluszki krabowe. Obtaczamy je w cieście z dodatkiem sezamu i smażymy na rozgrzanym oleju.