Ziarna pełne smaku

Sezam znajdziesz na słodyczach i bułkach, ale pasuje też do dań głównych.

Pikantne skrzydełka kurczaka w orientalnej marynacie z sezamem
Pikantne skrzydełka kurczaka w orientalnej marynacie z sezamem123RF/PICSEL

Sezam pomaga usunąć z organizmu nadmiar metali, obniża ciśnienie tętnicze krwi i jest lepszym źródłem wapnia niż jaja i mleko. Nadaje się do dań słodkich i słonych.

Orientalny kurczak w sezamie

Sezam najczęściej łączymy z mięsem drobiowym. Na kilka godzin pozostaw filet lub nóżki z kurczaka w marynacie z oliwy wymieszanej z białym winem. Dodaj do nich miód, sok z cytryny, przetarty czosnek i utłuczony w moździerzu prażony sezam. Po wyjęciu z marynaty piecz kurczaka w piekarniku przez 30 minut. Smakuje bosko!

Chrupiący na obiad

Prażony sezam z dodatkiem miodu i cukru to popularne sezamki
Prażony sezam z dodatkiem miodu i cukru to popularne sezamki123RF/PICSEL

W sałatce

Z rybą

W wersji na słodko

Prażony sezam z dodatkiem miodu i cukru to popularne, lubiane przez dzieci i dorosłych sezamki. Z kolei sezam mielony to znana z kuchni wschodniej chałwa.

Słodkawy posmak mają też np. paluszki krabowe. Obtaczamy je w cieście z dodatkiem sezamu i smażymy na rozgrzanym oleju.