Ziarna zdrowia
Ziarna słonecznika warto jeść, bo poprawiają stan naszej skóry, włosów, paznokci oraz dobrze wpływają na koncentrację.

W ziarnach słonecznika znajdują się cynk, żelazo, potas, wapń oraz witaminy A, E i B6, dlatego warto je dodawać do naszych ulubionych potraw.
Ziarna prażone
Zdrowe ciasteczka
Z prażonych ziaren słonecznika szybko zrobisz pyszne ciasteczka. Wystarczy że ubijesz pianę z białek na sztywno, dodasz odrobinę soli i sporo cukru, a gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, dosypiesz ziarna słonecznika. Ciasteczka uformuj łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 15 min do rozgrzanego piekarnika (170º C).
Sałatka
Potrzebujesz do niej uprażonych ziaren, podgotowanych brokułów, sera feta, cebuli, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Składniki pokrój i wymieszaj, sałatkę podawaj ze świeżą bagietką. Bardziej sycąca jest sałatka z dodatkiem podsmażonego na złocisty kolor, pokrojonego w kostkę kurczaka. Wrzuć go na sałatę lodową, dodaj pokrojone: pomidory, ogórki kiszone, cebulę, czerwoną paprykę, ziarna słonecznika i sos czosnkowy.
Jeśli natomiast potrzebujesz szybkiej sałatki do dań mięsnych, pokrój w plasterki zielonego ogórka, pora, wrzuć smażony, łuskany solony słonecznik i zalej wszystko oliwą z oliwek.
Panierka do kotletów
Jeśli szukasz odmiany w codziennym menu, a masz ochotę na schabowe, przyprawione i rozbite kotlety obtocz nie w mące czy startej bułce, tylko po zanurzeniu w jajku obtocz je w zmieszanych ziarnach siemienia lnianego i słonecznika. Następnie, jak zwykle, usmaż kotlety z obu stron.

Ziarna zmielone
Pasta do kanapek
Z ziaren słonecznika możesz zrobić masę do kanapek, farsz do jajek, a jeśli dodasz więcej oliwy, wyjdzie z tego sos do sałaty. Wystarczy pestki słonecznika zmielić z czosnkiem, świeżą bazylią lub pietruszką, oliwą z oliwek, wodą i solą. Pasta pasuje do ciemnego chleba, a na wierzchu możesz położyć kiełki świeżej rzeżuchy, mozzarellę i małe pomidorki cherry.
Można też ziarna słonecznika zmiksować z pestkami dyni, płatkami migdałowymi i orzechami oraz odrobiną oliwy. Powstanie pyszny dip.