Zielona herbata w kuchni
Zdrowotne właściwości zielonej herbaty są oczywiste. Teraz pora poznać jej walory kulinarne!
Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka oczyszczonej z kości i błon 400 ml Nestea Green Tea Lemon 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sezamu sparzona skórka z cytryny sól pieprz olej do smażenia 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Kurczaka posypać pieprzem oraz pokroić w drobne paseczki. Następnie przysmażyć na rozgrzanej patelni wraz z olejem, aż kurczak się zarumieni. Dodać sos sojowy do kurczaka. Od tej pory podlewać kurczaka Nestea po 100 ml. Za każdym razem sos będzie się redukować. Smażenie należy skończyć, gdy skończy się ostatnia porcja Nestea. Sezam wsypać na osobną patelnię. Trzymać na średnim ogniu aż się zarumieni, uważając, aby nie spalił się. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z kurczakiem, wymieszać dokładnie i posypać sezamem. Można przyozdobić skórką z cytryny.
Wartości odżywcze: energia 323 kcal, zawartość białka: 10 g, zawartość tłuszczu: 15 g, zawartość węglowodanów: 37 g
Składniki na 2 porcje: 1 dojrzałe mango, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 300 ml Nestea Green Tea Peach, odrobina wanilii.Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzuć do blendera, miksuj do momentu, aż uzyskasz kremową konsystencję. Podawaj schłodzony.
Wartości odżywcze: energia: 140 kcal, zawartość białka: 2 g, zawartość tłuszczu: 1 g, zawartość węglowodanów: 32,5 g
Składniki na 2 porcje: 10 tygrysich krewetek 150 ml Nestea Green Tea Lemon 2 ząbki czosnku 1 łyżki naturalnego miodu jedna papryka chilli lub pepperoni szczypta soli, pół bagietki.
Przygotowanie: Papryczkę i czosnek drobno posiekaæ. Całość wymieszać z miodem i Nestea. Rozmrozić krewetki jeżeli jest taka potrzeba. Dodać Nestea Green Tea Lemon oraz pozosta³e sk³adniki. Następnie odstawiæ na 30 min do lodówki. W tym czasie bagietkę należy pokroiæ na małe kanapeczki. W czasie smażenia krewetek włożyć do piekarnika nagrzanego do 250°C na kilka minut w programie grill. Krewetki wraz z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut. Posypać odrobiną soli. Gotowe krewetki podawać na grzankach.
Wartości odżywcze: energia 212 kcal, zawartość białka: 16,4 g, zawartość tłuszczu: 0,3 g, zawartość węglowodanów: 34 g
Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić wraz z Nestea w misce nad garnkiem, w którym gotuje się woda, czyli w tzw. kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać cukier puder, następnie dokładnie wymieszać. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, aż się zarumieni. Ostudzić, zmielić w młynku do kawy. Na końcu wymieszać z miodem i odstawić na 1h do lodówki.
Wartości odżywcze: energia; 430 kcal, zawartość białka: 9 g, zawartość tłuszczu: 31 g, zawartość węglowodanów: 32 g