Zielone curry z krewetkami
Domowe curry to prosta sprawa! Polecamy przepis na to orientalne danie w wersji z krewetkami.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać w rondlu olej, włożyć opłukane i osuszone krewetki, smażyć przez 4-5 minut, aż zrobią się różowe (krewetki obgotowane wystarczy smażyć 2 minuty).
2. Obrać ziemniak, pokroić w drobną kostkę. Cukinię umyć, pokroić w podobnej wielkości kostkę bez obierania.
3. Krewetki przełożyć do miski. Do rondla wlać pół szklanki wody, włożyć kawałki ziemniaka i cukinii, gotować 8 minut.
4. Do warzyw wlać mleko kokosowe, puszkę po mleku napełnić wodą, dolać do rondla. Włożyć pastę curry, zamieszać, zagotować, wrzucić szpinak. Kiedy zmięknie, dodać krewetki. Doprawić sokiem z limonki. Udekorować pokrojoną papryczką chwili i bazylią, podawać z makaronem (przyrządzić według instrukcji na opakowaniu).
Zobacz także: