Zielone warzywo pełne zalet!
Cukinię z kabaczka wyhodowali Włosi. To jedno z nielicznych warzyw, w którym nie odkładają się metale ciężkie, czyli jest ekologiczne z natury.
Jego zaletą jest także to, że odkwasza organizm i ma niewiele kalorii.
Młoda, gdy osiąga 15-25 cm długości - ma delikatny smak i cienką skórkę. Dobrej jakości cukinia powinna być twarda, o intensywnie zielonym kolorze i gładkiej, pozbawionej zmarszczeń skórce.
Młode cukinie można dodawać do potraw ze skórką. Starsze i duże lepiej obierać i usuwać pestki ze środka.
Cukinię przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż przez tydzień, gdyż zacznie więdnąć i zmięknie. Można ją zamrażać, ale nie w całości, bo stanie się miękka i wodnista. Lepiej pokroić ją w plastry lub kostkę.
Kwiaty cukinii są bardzo smaczne. Można je smażyć w cieście naleśnikowym, dusić, grillować, dodać do zupy czy pizzy, a nawet faszerować, np. nadzieniami serowymi lub warzywnymi.