Zielony winegret

Podaje się go do zielonych sałat, podawanych na zimno jarzyn czy owoców morza.

Zielony winegret
Zielony winegret123RF/PICSEL

Składniki

  • 80 ml oliwy
  • 30 ml octu winnego
  • 2 filety anchois
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanych ziół: bazylii, estragonu, szczypiorku, pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Czosnek zmiażdżyć i utrzeć z solą. Anchois posiekać i utrzeć z czosnkiem i octem.

Wlać oliwę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Zobacz także:

Pęczotto z suszonymi grzybami i dynią (Ipla/Polsat)
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas