Ziemniaczane kotleciki z warzywami
Można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia.
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Pokrojoną w krążki marchewkę gotować 6 minut, podzielone na różyczki brokuły 4 minuty. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażyć na oleju.
Ziemniaki odcedzić, odparować, ubić, dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dodać marchewkę i brokuły, cebulę, sól i pieprz. Z masy uformować 14 kotletów (średnica 7 cm, 1,5 cm wysokości). Kotlety obsmażyć na oleju z obu stron, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na 6-8 minut.
Na sos: zmieszaj twaróg, śmietanę i mleko. Dopraw pieprzem cayenne i solą, dodaj kiełki.