Ziemniaczane krokiety z boczkiem i majonezem wasabi
Czas na odstępstwo od krokietów, jakie znacie! Polecamy pokręcony przepis na ziemniaczane krokiety z boczkiem i wasabi.
Składniki
- 700 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
- 200 g boczku wędzonego
- 2 szalotki
- ząbek czosnku
- 600 ml oleju rzepakowego
- 2 jaja
- 100 g startego parmezanu
- 100 g panko
- 150 g mąki
- kolendrę
- sól, pieprz
- łyżeczka wasabi
- 3 łyżki majonezu
- pół pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
Boczek, cebule i czosnek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju na złoty kolor. Parmezan ścieramy na drobnej tarce, zioła siekamy i wszystko dodajemy do przetartych ziemniaków.Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i całość dokładnie mieszamy. Gdy mamy jednolitą masę formujemy z niej krokiety i obtaczamy kolejno w mące, w jajku, panko i raz jeszcze w jajku i panko. Uformowane i podwójnie zapanierowane krokiety smażymy w głębokim tłuszczu przez ok. 3 min. w temperaturze ok. 180°C. Majonez łączymy z pastą wasabi. Krokieta umieszczamy na majonezie z wasabi i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!