Reklama

Ziemniaczane krokiety z boczkiem i majonezem wasabi

Czas na odstępstwo od krokietów, jakie znacie! Polecamy pokręcony przepis na ziemniaczane krokiety z boczkiem i wasabi.

Składniki

  • 700 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 600 ml oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • 100 g startego parmezanu
  • 100 g panko
  • 150 g mąki
  • kolendrę
  • sól, pieprz
  • łyżeczka wasabi
  • 3 łyżki majonezu
  • pół pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Boczek, cebule i czosnek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju na złoty kolor. Parmezan ścieramy na drobnej tarce, zioła siekamy i wszystko dodajemy do przetartych ziemniaków.Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i całość dokładnie mieszamy. Gdy mamy jednolitą masę formujemy z niej krokiety i obtaczamy kolejno w mące, w jajku, panko i raz jeszcze w jajku i panko. Uformowane i podwójnie zapanierowane krokiety smażymy w głębokim tłuszczu przez ok. 3 min. w temperaturze ok. 180°C. Majonez łączymy z pastą wasabi. Krokieta umieszczamy na majonezie z wasabi i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy