Reklama

Ziemniaczane pączki w cynamonie

Znakomite, domowe pączki z cynamonową posypką? Nic prostszego!

Składniki

  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej typu 550
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • sól
  • 1,5 l oleju do smażenia
  • 5 ml spirytusu
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka cynamonu
  • łyżka liofilizowanej porzeczki

Drożdże pokruszyć do miseczki, wsypać cukier, zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut do wyrośnięcia.

Do drugiej miski wsypać przez sitko mąkę z solą, wlać masę drożdżową i wymieszać.

Rozbić jajka i wymieszać na gładką masę, wlać do miseczki z drożdżami. Ugotowane ziemniaki zmielić i dodać do reszty składników, następne wlać spirytus, wszystko dokładnie wymieszać.

W rondelku podgrzać olej i wrzucać uformowane kuleczki, smażyć do czasu zarumienienia. W oddzielnych naczyniach przygotować posypki: wymieszany cynamon z cukrem pudrem oraz liofilizowane porzeczki, również z cukrem. Dokładnie obtoczyć każdy pączek w wybranej posypce. Smacznego!

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: domowe pączki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy