Ziemniaczane pączki w cynamonie
Znakomite, domowe pączki z cynamonową posypką? Nic prostszego!

Składniki
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki pszennej typu 550
- 150 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 20 g drożdży
- sól
- 1,5 l oleju do smażenia
- 5 ml spirytusu
- szklanka cukru pudru
- łyżka cynamonu
- łyżka liofilizowanej porzeczki
Drożdże pokruszyć do miseczki, wsypać cukier, zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut do wyrośnięcia.
Do drugiej miski wsypać przez sitko mąkę z solą, wlać masę drożdżową i wymieszać.
Rozbić jajka i wymieszać na gładką masę, wlać do miseczki z drożdżami. Ugotowane ziemniaki zmielić i dodać do reszty składników, następne wlać spirytus, wszystko dokładnie wymieszać.
W rondelku podgrzać olej i wrzucać uformowane kuleczki, smażyć do czasu zarumienienia. W oddzielnych naczyniach przygotować posypki: wymieszany cynamon z cukrem pudrem oraz liofilizowane porzeczki, również z cukrem. Dokładnie obtoczyć każdy pączek w wybranej posypce. Smacznego!