Reklama

Ziemniaczane tortellini z sosem grzybowym

Jarskie dania, które ukochali sobie Włosi, będą miłą odmianą od swojskich pierożków.

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki
  • 4 jajka
  • sól

Składniki na farsz

  • ok. 800 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Składniki na sos

  • 120 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1. Grzyby namocz przez 20 minut w gorącej wodzie. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obierz i zmiel. Purée ziemniaczane połącz z jajkami, startym parmezanem i miękkim masłem. Dopraw solą, pieprzem i gałką. 

2. Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wbij jajka. Dodaj szczyptę soli. Zagnieć elastyczne ciasto (możesz dodać odrobinę wody). Uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. 

3. Grzyby odcedź. Przełóż do rondelka. Dodaj oliwę oraz obrany ząbek czosnku. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij czosnek. Grzyby zblenduj na gęsty sos (w razie potrzeby dodaj odrobinę śmietanki). 

Reklama

4. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Pokrój w prostokąty o wym. 10 x 7 cm. Pośrodku każdego połóż łyżkę farszu. Złóż na pół i zlep brzegi. Tortellini wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj, aż wypłyną na wierzch. Odcedź. Podawaj z sosem grzybowym i opcjonalnie z orzechami włoskimi.



Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy