Ziemniaczane tortellini z sosem grzybowym
Jarskie dania, które ukochali sobie Włosi, będą miłą odmianą od swojskich pierożków.
Sposób przygotowania:
1. Grzyby namocz przez 20 minut w gorącej wodzie. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obierz i zmiel. Purée ziemniaczane połącz z jajkami, startym parmezanem i miękkim masłem. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
2. Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wbij jajka. Dodaj szczyptę soli. Zagnieć elastyczne ciasto (możesz dodać odrobinę wody). Uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
3. Grzyby odcedź. Przełóż do rondelka. Dodaj oliwę oraz obrany ząbek czosnku. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij czosnek. Grzyby zblenduj na gęsty sos (w razie potrzeby dodaj odrobinę śmietanki).
4. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Pokrój w prostokąty o wym. 10 x 7 cm. Pośrodku każdego połóż łyżkę farszu. Złóż na pół i zlep brzegi. Tortellini wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj, aż wypłyną na wierzch. Odcedź. Podawaj z sosem grzybowym i opcjonalnie z orzechami włoskimi.