Ziemniaczane zapiekanki
Można je przyrządzić na wiele sposobów. Zapiekać surowe lub już ugotowane ziemniaki...
Lasagne ziemniaczana
Przygotowanie: Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż je około 10 minut. Następnie wlej przecier pomidorowy wymieszany z koncentratem. Dodaj zioła, cukier, sól i pieprz. Całość zagotuj. Na patelni rozpuść trochę masła i podsmaż pieczarki. Resztę masła stop w garnku. Wsyp mąkę i wymieszaj. Wlej mleko i całość dokładnie połącz. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia.
Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Następnie mocz w garnku z zimną wodą przez około 15 minut. Odcedź i przelej bieżącą wodą. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami: połowę beszamelu, połowę ziemniaków, kukurydzę, pieczarki, mięso i resztę ziemniaków. Całość zalej resztą sosu i posyp startym żółtym serem. Zapiekankę piecz 90 minut w temperaturze 200 st. C.
Ziemniaczane łódeczki z jajkiem
Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Odcedź i odstaw. Gdy wystygną, obierz je ze skórki. Następnie ułóż na blacie i zetnij spody tak, aby się nie przewracały. Dużą łyżką wydrąż je od góry. Dopraw solą i pieprzem. Do każdej ziemniaczanej łódeczki włóż kawałek masła i trochę tartego sera. Następnie ostrożnie wbij do środka jajko. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim ziemniaki. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 10 minut. 3 minuty przed końcem zdejmij folię, aby ziemniaki ładnie się przyrumieniły. Danie podawaj ozdobione świeżo zmielonymi ziołami.
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków
Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź. Odstaw do wystudzenia. Cebulę oraz kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki rozgnieć i przypraw. Dodaj pokrojoną cebulę, kiełbasę i większą część startego sera. Całość wymieszaj. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego. Wyrównaj i posyp pozostałym startym serem. Piecz w temperaturze 200° C przez około 20 minut, do zarumienienia się zapiekanki. Przed podaniem wierzch posyp szczypiorkiem.