Ziemniaczane zapiekanki

Można je przyrządzić na wiele sposobów. Zapiekać surowe lub już ugotowane ziemniaki...

Zapiekanka to szybki sposób na obiad dla całej rodziny
Zapiekanka to szybki sposób na obiad dla całej rodziny123RF/PICSEL

Lasagne ziemniaczana

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 szklanki przecieru pomidorowego, łyżka koncentratu pomidorowego, cebula, 3 ząbki czosnku, łyżeczka cukru, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, 10 dag masła, 10 dag mąki, 3 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, 8 ziemniaków, puszka kukurydzy, 25 dag żółtego sera, 20 dag pieczarek, ulubione zioła

Przygotowanie: Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż je około 10 minut. Następnie wlej przecier pomidorowy wymieszany z koncentratem. Dodaj zioła, cukier, sól i pieprz. Całość zagotuj. Na patelni rozpuść trochę masła i podsmaż pieczarki. Resztę masła stop w garnku. Wsyp mąkę i wymieszaj. Wlej mleko i całość dokładnie połącz. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia.

Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Następnie mocz w garnku z zimną wodą przez około 15 minut. Odcedź i przelej bieżącą wodą. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami: połowę beszamelu, połowę ziemniaków, kukurydzę, pieczarki, mięso i resztę ziemniaków. Całość zalej resztą sosu i posyp startym żółtym serem. Zapiekankę piecz 90 minut w temperaturze 200 st. C.

Ziemniaczane łódeczki z jajkiem

Składniki: 8 większych ziemniaków, 2 łyżki masła, 10 dag tartego twardego sera żółtego, świeżo zmielony pieprz, sól, 8 jajek, świeże zioła.

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Odcedź i odstaw. Gdy wystygną, obierz je ze skórki. Następnie ułóż na blacie i zetnij spody tak, aby się nie przewracały. Dużą łyżką wydrąż je od góry. Dopraw solą i pieprzem. Do każdej ziemniaczanej łódeczki włóż kawałek masła i trochę tartego sera. Następnie ostrożnie wbij do środka jajko. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim ziemniaki. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 10 minut. 3 minuty przed końcem zdejmij folię, aby ziemniaki ładnie się przyrumieniły. Danie podawaj ozdobione świeżo zmielonymi ziołami.

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, średniej wielkości cebula, 25 dag kiełbasy, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, łyżka słodkiej papryki mielonej, szczypiorek.

Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź. Odstaw do wystudzenia. Cebulę oraz kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki rozgnieć i przypraw. Dodaj pokrojoną cebulę, kiełbasę i większą część startego sera. Całość wymieszaj. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego. Wyrównaj i posyp pozostałym startym serem. Piecz w temperaturze 200° C przez około 20 minut, do zarumienienia się zapiekanki. Przed podaniem wierzch posyp szczypiorkiem.

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?