Ziemniaczano-dyniowe gnocchi
Dynia jest prawdziwą królową jesieni i skarbnicą witamin. Nadaje się na zupę, kluseczki oraz zapiekanki. Polecana dla dzieci i seniorów.

Składniki
na gnocchi
- 500 g upieczonych oraz utłuczonych ziemniaków
- 500 g upieczonej i zmiksowanej dyni
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki tartego sera
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
- szczypta słodkiej papryki
dodatkowe
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka oleju
- 1 garść rukoli
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania:
1. Połącz zmiksowaną dynię z ziemniakami. Dodaj obie mąki, tarty ser, jajko, żółtko, sól i paprykę. Zagnieć ciasto i rozpłaszcz na gruby placek.
2. Szklaneczką wytnij z ciasta kółka. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu, aż wypłyną. Wyłów je łyżką cedzakową.
3. Na oleju podsmaż pokrojoną dynię. Podawaj gnocchi oprószone parmezanem z rukolą, dynią i śmietaną.