Reklama

Reklama

Ziemniaki Boulangere

Jedna z najprostszych zapiekanek z ziemniaków. Sekretem jest sposób krojenia plasterki powinny być bardzo cienkie.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu
  • Sól, pieprz, tymianek
  • 2 łyżki masła
  • Olej

Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki (jeśli są młode mogą być ze skórką). Cebulę i czosnek pokroić w plasterki i zeszklić na oleju. W wysmarowanej formie ułożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwę cebuli i kolejną warstwę ziemniaków.

Każdą warstwę ziemniaków doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zalać bulionem i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec godzinę pod przykryciem, a następnie jeszcze 20 minut bez przykrycia, aż ziemniaki się zrumienią.

Reklama

Można podawać jako dodatek lub osobne danie.

Czytaj też:

Ukraiński przysmak, który zrobisz za grosze


Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL